Se tunne, kun huomaat unohtaneesi lapsesi kouluun. Onneksi tässä tapauksessa vain kymmenen minuuttia sovitun noudon jälkeen. Tiedän, että koiria ja lapsia ei saisi verrata, mutta olen myös kerran unohtanut koiran kirjaston eteen. Olin tunnin kotona ennen kuin huomasin. No siitä ei sen enempää ja oli kesäaika, joten ei tarvetta ilmoittaa eläinsuojelijoille.

Kaikki muut, paitsi ehkä kiihkeät joulunvastustajat, ovat helisemässä kulkusen lailla näin joulun aikaan. Veikkaan, että aika moni iltapäiväkerholainen voi joutua odottamaan ylimääräiset kymmenen minuuttia kiireen riivaamia vanhempiaan. Ei se riitä, että on yläkoulun joulujuhla, alakoulun joulujuhla, työpaikan pikkujoulut, harrasteporukan ryyppäjäiset, kavereiden pikkujoulut ja luokan nyyttäripikkujoulut. Sen lisäksi on kauneimmat joululaulut, joulukirkko, todistustenjaot, joululahjat, tonttulakit, esiintymiset, joulukortit ja jouluruuat. Joten anteeksi, jos en ehdi siivoamaan laatikoita, nurkkia tai edes keittiön pöytää. Aamulla pöytää viimeksi katsoessani - yritin tehdä aamupalaleivän mentävää koloa - siellä oli ainakin kuusi joulukalenteria, kaksi opettajien lahjaa, vasara, legoja ja kaksi tyhjää puurolautasta. Niin ja yhdet sukkahousut.

Kuitenkin, kun siellä kaaoksessa eilen söimme uunituoreita joulutorttuja, joista hämmästyttävää kyllä ei löytynyt yhtään legoa, meillä oli oikein hyvä tunnelma. Joulukuusi varisteli siinä kotoisasti neulasiaan ja paikallinen jouluradio soitti taustalla mahtipontista jouluoopperaa. Kaaoksen keskellä pohdiskelimme, miten monta torttua on liikaa ja miten hienosti kuopus on alkanut syömään uusia eksoottisia ruokia, kuten keitettyä kananmunaa. Joulutunnelma ei todellakaan riipu katon kiillotetuista kristallikruunuista ja leipälaatikon puhtaudesta. Kyllä sokeritoukillakin täytyy olla kystä kyllä jouluna ja maailman laatikoissa rauha. Yhdelle joulutunnelma voi merkitä tip top kotia, minulle lämpimiä luumutorttuja ja jouluradiota kotoisassa kaaoksessa.

Lopuksi vielä vastaus kysymykseen "miten monta torttua on liikaa." Kymmenen. Esikoinen katsoi kaipaavasti yhdettätoista joulutorttua, mutta totesi, että vaikka mieli vielä tekee, niin oksentaa sen kuitenkin. 

Hyvää joulun odotusta ja jättäkää ne laatikot rauhaan!